Nyponsoppa på nyponpulver

Jag älskar nyponsoppa. Det är gott och det är nyttigt – i alla fall trodde jag att det var nyttigt. Visst innehåller det mycket C-vitamin, men det innehåller också en hel del socker. Om man tittar på innehållsförteckningen på färdigblandad nyponsoppa original så kan man se att den första ingrediensen är vatten och den andra är socker. Därefter kommer nyponmjöl och lite annat. Ingredienserna skrivs ju ut i den ordningen att det som det är mest av kommer först, vilket betyder att det som nyponsoppa består näst mest av är socker. Det finns också nyponsoppa utan tillsatt socker, men då har man istället sötningsmedel (bland annat aspartam) som inte heller känns så nyttigt att stoppa i sig.

Ett bättre alternativ
Som tur är så har jag upptäckt att det finns ett bättre alternativ, nämligen att göra sin egen nyponsoppa. Jag köpte nyponpulver på svenskhalsokost.se och kokade efter det här receptet (som jag också hittade på Svensk Hälsokost):

Ingredienser
– 3msk nyponpulver
– 3 + 0,5 dl vatten
– 0,75 msk potatismjöl
– 2 msk honung

Tillagning
1. Blanda nyponpulvret med 3 dl vatten i en kastrull.
2. Koka upp under omrörning.
3. Blanda potatismjölet med 0,5 dl vatten och rör ner i soppan.
4. Koka upp allt igen och rör ner honungen. Soppan kan både serveras varm och kall.

nyponsoppa

Själva nyponpulvret är så kallad RAW-food som är pulvriserade nypon av hög kvalitet med 98 % skal, vilket betyder att det är väldigt näringsrikt. Det är helt fritt från bekämpningsmedel och är helt enkelt bara en ren och naturlig produkt som är proppfull med C-vitamin och andra nyttigheter. Och när man gör sin egen nyponsoppa så slipper man alltså sockret och de andra onödiga tillsatserna. I det här fallet kommer sötman från honung, som ju är ett betydligt nyttigare alternativ – och godare om ni frågar mig! Inte är det svårt heller och det är inga konstiga ingredienser i utan mest sådant som man redan har hemma. Så det är verkligen ett tips till er som vill ha en nyttigare nyponsoppa.

Just det här nyponpulvret som jag använder är ganska grovkornigt eftersom det innehåller mycket skal, så man får räkna med att nyponsoppan inte blir exakt så slät som man är van vid. Den blir lite mer naturlig kan man säga. Och det finns ju också en massa annat man kan göra med nyponpulvret, som att strö det över frukostfilen eller blanda i en smoothie. Läser man kommentarerna på Svensk Hälsokost så kan man sa att det har fått fem av fem stjärnor och en del säger att nyponpulvret bland annat har haft effekt mot värk i leder och muskler. Så det kan nog ha många bra egenskaper, och det är som sagt ljusår bättre än den vanliga nyponsoppan som jag nu för tiden inte alls ser som nyttig utan mer likställer med läsk eller andra söta drycker som man dricker av den enda anledningen att det är gott. Tror man något annat så lurar man sig själv.

För mig var det ett uppvaknande och nu har jag blivit mer skeptisk och läser oftare på förpackningarna när jag handlar. Det är inte klokt egentligen vad mycket det är som innehåller alldeles för mycket socker och andra tveksamma ingredienser Jag har definitivt insett värdet av att laga sin egen mat från grunden så att man kan ha koll på vad som finns i den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*